Mitt favoritsmycke

Ett av mina favoritsmycken är en silverberlock i form av en menskopp! Jag får ofta frågan varför jag som snubbe går runt med en menskopp runt halsen när jag aldrig i hela mitt liv kommer behöva en, jag får ju liksom och kommer aldrig få mens! Vi börjar så här, när jag bär mitt halsband så säger tjejer och kvinnor från 12 och uppåt alltid -Åh en menskopp. Killar säger nästan alltid -Varför har du en tratt runt halsen? 

Det finns en ganska stor skillnad på kunskapen kring mens och mensskydd mellan killar och tjejer. Man kan tycka att det är naturligt då vi killar aldrig har mens. Men ändå har våra ev flickvänner, mammor, ev systrar, tjejkompisar och ev döttrar mens. Det är den mest naturliga saken i världen. Halva jordens befolkning har mens liksom! Mens är att ganska bra tecken på att man är frisk. Ändå är det sånt satans stort stigma kring mens. Jag hamnade en gång på en föreläsning om mensens roll i populärhistorien (jag inser att det nu kan låta som att jag har ett speciellt särintresse i mens, det har jag inte, jag har bara djävligt många tjejkompisar som har mens och då får man ibland hänga med på deras evenemang som de skapat och bli lite smartare) där föredragshållaren berättade att det inom film och tv plus tv-spel är vanligare med blod i samband med att någon blir biten av en vampyr än att någon tjej har mens.

Det här filmklippet tycker jag är ganska talande för vår syn på mens.

En av mina vänner Terese Lann Welin gör smycken som blandat mensskydd och kvinnliga symboler. När hon frågade om jag som kille kunde tänka mig att bära någon av hennes berlocker blev jag lite tveksam och tänkte just att varför i helvete skulle jag bära någon av de här smyckena, jag är ju ändå kille vi har ju inget med mens att göra! Då insåg jag hur töntigt det var och slog till på en menskopp.

Sen är ju då Statement by Lann smyckena djävligt coola. Förutom att de är galet snygga så går en del av vinsten från smyckena går till stödorganisationen My Period is AWESOME som jobbar med att undervisa kring mens och med att dela ut mensskydd i länder där det av ekonomiska skäl behövs. Visste ni föresten att i flera länder är bristen på mensskydd och tabun kring att ha mens den absolut största anledningen till att flickor inte utbildar sig? Visste ni föresten att Sverige är ett av de länder där My Period is AWESOME delar ut gratis mensskydd? Vi har nämligen en av världens högsta tampongskatter i Sverige. Det är högre skatt på tamponger än på kanelbullar!

Så av alla de här anledningarna bär jag en menskopp runt min hals så fort jag vill vara extrafin.

Dessutom så tänker jag att det kanske är dags att jag som snubbe betalar lite djävla gubbskatt!

Om ni vill köpa smycken från Statement by Lann gå hit

Om ni vill stödja My Period is AWESOME gå hit

Om ni sen vill gilla deras facebooksida så är den här

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s