Jag vill inte mer.

Jag kände igår att jag är född i fel kön. På riktigt. Inte för att jag känner att jag vill vara kvinna men för att jag skäms så extremt mycket över att vara man. Jag hatar mansrollen. För mig har den inte på något sätt bidragit till att jag fått det bättre utan mest förstört. Men nu handlar inte det här om mig som person.

Igår kom ännu ett fall av en våldtäktsman som blev frisläppt. (Sydsvenskan) De ansåg inte att man kunde bevisa att han hade för uppsåt att våldta. Men hon blev våldtagen. Hon skrek nej sluta, han höll för hennes mun och fortsatte, men han trodde de hade dominantsex, hon hade aldrig pratat med honom om dominantsex. Hon hade hånglat med honom.

Hur fan ska vi kunna leva i det här? Hur fan ska vi kunna ha ett förtroende för domstolen när sånt här händer gång på gång. Hur kan vi ha förtroende för män när de gör så här gång på gång? Inte nog med att män våldtar, de skyddar varandra efteråt. En massa män twittrar om att det ju inte var ett  självklart fall. Vi måste lita på vår domstol tycker nån.

Ganska snabbt skriver någon att alla män är potentiella våldtäktsmän, ganska snabbt blir killar arga och menar att jag är ingen våldtäktsman.

Om det nu är så att alla män inte är potentiella våldtäktsmän varför sätter vi upp regler för hur tjejer ska klä sig eller hur de ska bete sig för att minska risken att bli våldtagna? Vi har ju redan accepterat att vissa kläder eller beteenden gör att man får skylla sig själv lite om man blir våldtagen.

Vi har alltså begränsat kvinnans utrymme i samhället. Hon får inte klä sig som hon vill, hon får inte gå var hon vill. Hon får inte prata med vem hon vill.

En av mina bästa vänner blev våldtagen för två år sen. Hon blev våldtagen av en kille som hon såg som sin vän, han jobbade på restaurangen i samma hus som hon bodde i och ibland när han tog paus brukade han komma upp och ta en cigarrett med henne. Hon märkte att han ville mer än hon, att han var intresserad. Hon var inte det. Men hon gillade honom, hon tyckte han var en vän och blev glad när han dök upp. Han dök upp en natt efter stängning, hon hade varit ute och han frågade om han fick komma in och ta en cigg, hon tänkte att det kanske var en dålig idé men bjöd in honom av den enda anledningen att man inte ska dra alla över en kant. Alla män är ju inte våldtäktsmän tänkte hon.

I domstolen blev hon ganska hårt påhoppad av försvaret för att hon släppt in honom. Lite, du får skylla dig själv.

Är det kvinnans ansvar att se till att hon inte blir våldtagen? Är det inte mannens ansvar att inte våldta? Hur kan man missuppfatta ett nej? De gånger jag har haft sex har jag aldrig varit med om att någon sagt nej, som en krydda i sexet. Om hon har sagt nej, jag vet inte om jag vill, det känns inte helt rätt, så slutar man.

Vi har ett gemensamt ansvar att se till att inte skambelägga kvinnor för deras sexualitet. Det är aldrig den våldtagnas fel. Aldrig. Inte ens om hon gick naken får man våldta henne.

Jag är helt medveten om att problematiken ligger i struktur och att vi byggt upp ett patriarkalt samhälle där allt genomborras av en manlig blick, och att vi dagligen matas med information om den dominanta överlägsna mannen som ska ta för sig och besegra. Raggande jämförs med jakt och varje kvinna är en erövring.

Vi måste ändra det här.

Jag vet inte hur, har inga svar, bara en trött svartsynt blick på min könstillhörighet.

Annonser

282 reaktioner på ”Jag vill inte mer.

 1. Du har inte tänkt på att det kanske är du som är problemet, eller i varje fall din syn på mansrollen? Oavsett om du fördömmer eller hyllar bilden av mannen som våldsbejakande maktmänniska så BEFÄSTER DU DEN! Genom att du befäster den och säger att du skäms för att du är kille så skapar du bara en schism med de killar som inte skäms för att de är killar. Jag anser inte att varken vi tjejer eller ni killar ska skämmas för er på grundval av erat kön. Släng könsstereotyperna i soptunnan, det är så utdaterat…

  • Håller verkligen inte med Anna S. Känns som en frisk vind att en man äntligen engagerar sig mot det här helvetet som pågår mot kvinnor. Det funkar inte att bara kvinnor ska arbeta mot det här, för de män som gör det, eller de män som tycker inte tycker att det är en big deal, LYSSNAR ju inte på oss kvinnor därför de har redan bestämt sig för att vi är en andra klassens medborgare.
   Bra att du skriver om detta Peter Larsdotter. Fler män behöver tänka till!!

  • Män(niskor) över hela världen engagerar sig. Jag känner ingen kollektiv skuld varken på grund av att jag är man, vit, arbetslös, vegan, anarkist, knarkare, överviktig, djurrättsaktivist eller vilken annan etikett som läggs på mig. Jag tar ansvar för mina egna handlingar, inte andra idioter och rövhattar som jag råkar dela gruppering med. Det borde inte någon annan göra heller.

 2. Pingback: mutta på väggen! | gangaochrurik

 3. Är det bara jag som blir irriterad när jag läser det här? Inleder med att jag, han själv och alla andra män är potentiella våldtäktsmän. Nästan 5 miljoner män i sverige och vadå, 5 tusen våldtäktsmän varje år? Det låter verkligen inte som alla är våldtäktsmän i mina öron, och definitivt inte jag. Kan ju lova varenda person här inne, att om tjejer hade varit naturligt starkare (mer muskler) än killar och hade haft samma medel att våldta någon som en man så hade det varit lika mycket våldtäkter på män. Och det finns ju redan MASSOR med våldtäkter på män gjord av en annan man, så det är väl mer fel i huvudet på vissa män än allihopa. Och lika mycket fel i huvudet på vissa kvinnor.

  • Lova inget som du inte heller kan bevisa. Du framstår som hyfsat blåst då.

   Sedan så bör du uppmärksamma det Sofia skrev nedan (märkligt att kommentarsknappen är ovanför inläggen.) När en skriver att män är potentiella våldtäktsmän så pratar en inte heller om statistiska sannolikheter. Det handlar om vad det innebär att vara t.ex. kvinna ute på stan om natten.

   För att göra en liknelse som du kanske själv funderat på ibland: Statistiskt sett så är män den stora boven i våldsdåd. När du sedan går hem på natten, har du någonsin knutit handen kring nycklarna och tänkt att kanske måste du försvara dig från killgänget som kommer passerande? Alla män är potentiella våldsverkare. Det innebär inte alls att alla män använder våld mot nära och kära. Men på natten kan den bilden uppstå genom hur utsatt man är.

   Tänk då också på hur förbannat festligt det hade varit i rättegången om man sedan ifrågasatt ditt val att bära märkeskläder. ”Äh, han bad ju praktiskt taget om att bli rånad!”

  • potentiell: möjlig men inte ännu faktisk. du skulle kunna gå ut och våldta någon nu, vilket gör dig till en potentiell våldtäktsman, varesig du gör det eller inte.

 4. Det är kommer mestsadels som ett svar till Anna S. Jag tycker du går in på en helt annan diskussion än vad det här inlägget egentligen handlar om. Peter skriver ju även han att vi lever efter patriarkala strukturer. Det gör vi allihop, även du och jag som kvinnor. Peter skriver ju inte heller ”NI” eller ”DE” – utan Vi. Poängen här kan vi väl alla enas om ändå? Att vi behöver ställa högre krav på våra rättssystem och även medvetandegöra värderingar. Att lyckas medvetandegöra värderingar (som jag upplever Peter gör i detta inlägg) så tar vi det första steget och försöker skapa en förändring.

  • Svar till Jakob: Du verkar ha missuppfattat grejen med ”alla män är potentiella våldtäktsmän”. Det tjejer lär sig är att inte lita på män, speciellt på kvällen. Jag som tjej blir nervös om det går en snubbe bakom mig på kvällen, och det är pga en samhällsstruktur som säger att alla män är potentiella våldtäktsmän. Så det är inte feminismen som säger så, utan samhället, då man lärt sig att män är våldsamma.

  • @Jacob Jag tror det är mest fel i huvudet på dig. Om kvinnor vore muskulärt överlägsna skulle de våldta mer? Intressant teori, lika intressant som att jorden är 4000 år gammal.

 5. Bra skrivet och helt rätt tankar.
  Jag har läst en bok med Deepak Chopra – Vägen till kärlek.

  Den handlar om att vi behöver släppa våra egon, och leva genom kärlek.

  Egot är en stor orsak tror jag, och att många människor bär på för mycket inom sig och sväljer ner alkohol och tabletter för att dämpa och även ger sig på andra människor genom våld och annat för att avreagera sig.
  Skulle vi meditera mera och hitta det goda och kärleken i oss skulle de se annorlunda ut. Vi är omringade av människor som älskar pengar och utnyttjar människor. Borde vara tvärtom. Använd pengarna och älska människan istället. Det är för många människor som lever genom det yttre. Pengar, bilar, hus, båtar, muskler.
  Egot är centrum……allt mäts i prylar och pengar.
  Släpp egot, ge till andra och hitta fred i oss själva. Det är där allt börjar….

 6. Lugna ner dig nu. Varken du eller ditt kön behöver svara för brotten av någon annan. Dag ut, dag in – varje dag läser jag om hur det är mitt fel att dessa avskyvärda brott begås, enbart för att jag är kille. Klart som fan att jag har en skyldighet att göra något om jag ser ett brott begås. Klart jag har en skyldighet att tala ut när någon talar på ett sätt som skulle försöka övertyga att den sortens brott är okej. Jag tror att våldtäkt är ett brott som oftast begås av förövare som saknar något. Kanske någon form av brist av empati eller uppfattningsförmåga. Det kanske är något av ett kulturellt problem? (Huuuu!! Han sa något om kultur! Nu utan att tänka efter ska jag anta att han är främlingsfientlig! – På vilket jag svarar; Ordet kultur kan användas inom många områden, bakteriekultur osv, men i detta fall syftade jag på Indien. Stora klyftor inom samhällsklasserna samt ett förlegat kast-system).
  Så Peter. Lägg ner o var glad över att du ens har förmågan att bry dig och vilja förändra. Finns en grupp med människor där ute som inte har det. Och de brukar oftast sitta inlåsta på rättspsyk eller bli chefer på större företag.

 7. JÄTTEBRA skrivet och reflekterat om detta ämne. TACK för att du delar med dig dina tankar!!!! Heja dig!!!! Trist att folk här väljer att bortse från det du så väl beskriver och istället går till angrepp av anledningar jag inte kan förstå. Din text förmedlar precis på pricken den känsla av frustration jag själv känner i frågan. För mig som tjej så känns ditt budskap mycket viktigt.

 8. ”alla har ett gemensamt att se till att inte skambelägga kvinnor för deras sexualitet”? konstigt då att det är helt okej att skambelägga alla män för andra mäns brått och synder bara för att de delar samma….. ja vad kallas det nu igen…. SEXUALITET, din ludna jävla hycklare.

 9. Riktiga män står inte o gråter bakom mammas kjol. Riktiga män står upp för sig själva. Du behöver alltså inte oroa dig. Du är ändå ingen man. =)

 10. Pingback: Stackars förtryckande män | Ackisej

 11. ”Jag hatar mansrollen. För mig har den inte på något sätt bidragit till att jag fått det bättre utan mest förstört”

  Annars brukar man skylla på att mansrollen har gett män all makt, alla pengar, alla rättigheter, bättre utbildningar och bättre jobb mm mm mm.
  Men visst du har nog inte fått någon fördel.

  ”Igår kom ännu ett fall av en våldtäktsman som blev frisläppt. (Sydsvenskan) De ansåg inte att man kunde bevisa att han hade för uppsåt att våldta. Men hon blev våldtagen. Hon skrek nej ”

  Var du med när hon blev våldtagen? Var du i rättegången? Har du ens läst rättegångshandlingarna? Eller har du bara läst kvällstidningarnas sensationsrubriker. Medias jakt på läsare. Det är nog inte ovanligt att media utelämnar både en och två saker för att få en bra story och få läsarna chockerade. Det finns säkert en förklaring till att han friades, något som inte media tar upp.

  ”Om det nu är så att alla män inte är potentiella våldtäktsmän varför sätter vi upp regler för hur tjejer ska klä sig eller hur de ska bete sig för att minska risken att bli våldtagna? Vi har ju redan accepterat att vissa kläder eller beteenden gör att man får skylla sig själv lite om man blir våldtagen.”

  Vilka regler? När bestämdes dom och vart kan man läsa om dom? I lagboken?
  Annars brukar kvinnor springa runt väldigt lättklädda på somrarna. Kvinnor är betydligt mer lättklädda, utmanande och sexigare än vad vi män är (tillåts vara), trotts dina regler.

  ”De gånger jag har haft sex har jag aldrig varit med om att någon sagt nej, som en krydda i sexet”
  Det har däremot jag. Hon blev lite irriterad när jag plötsligt slutade och frågade om hon inte ville, speciellt tredje gången. Hon ville även bli ”våldtagen” och fasthållen, vilket för mig kändes väldigt fånigt.

  ”och att vi dagligen matas med information om den dominanta överlägsna mannen som ska ta för sig och besegra”

  Men män MÅSTE ju ta dominera, ta för sig och besegra. Annars blir vi kallade för ”vita kränkta män”. Vi är många som inte känner igen oss i jämställdhets debatten och har en annan syn, tankar och upplevelser men detta gör att vi oftast hånas eller bespottas.
  Per Ström som drev Genus Nytt http://genusnytt.wordpress.com/ blev väldigt hårt kritiserad, hånad och förlöjligad trotts att han har rätt i väldigt mycket. Han och dom flesta på hans blogg håller inte alls med feministerna utan har egna erfarenheter och tankar.
  Att framställa män som offer accepteras inte. Män MÅSTE leva upp till den bild som feministerna har skapat och bestämmer är den rätta.

 12. Heja Peter!! Det du skriver om borde vara en självklarhet i vårt samhälle…2014. Nu är det uppenbarligen inte det, just därför behövs sådana här texter (fortfarande)! Himla synd bara att så många människor direkt bestämmer sig för att hata det de inte förstår, istället för att ta reda på, vad det du skriver om, faktiskt betyder. Då kanske de skulle inse att det inte handlar om dem personligen utan att det du tar upp är ett högst aktuellt samhällsproblem som berör alla. Jag har nu vart i Indien det senaste året, som i media framställdes som våldtäkternas land 2013. Här har det funnits fall där förövarna är poliser t.o.m. Tror inte jag behöver säga mer. Vi har fortfarande en lång väg att gå i kampen mot kvinnohatet. Önskar bara det fanns fler människor som ser det du ser. Fan vad vackert det skulle vara!

 13. Pingback: Bästa inlägget på länge. | Anna Granström

 14. Jag blir uppriktigt ledsen när jag läser sånt dravel som det här. Det spär på myten om att alla män kanske är våltäktsmän. Visst har han andra poänger. Kvinnor är inte ansvariga för att de blir våldtagna, men så fan heller att jag tänker finna mig i att, bara för att jag är man, betraktas som potentiell våldtäksman. Våldtäksmän begår våldtäkter inte vi andra, och vi är i grym majoritet. Jag köper inte resonemanget om att problematiken ligger i struktur och att vi byggt upp ett patriarkalt samhälle där mannen tar för sig. Jag är inte fostrad så och det är inte heller den STORA majoriteten män.

  Jag känner mig nedsolkad av dessa tankegångar, som om jag bör axla ett ansvar för vad mina medbröder begår för brott. Dessa konstiga individer är främmande för mig. Det finns inget man kan lära ”män” generellt för att de inte också ska bli våltäktsmän. Våld och våldtäkter begås av individer, inte sällan män, som av olika orsaker inte kan filtrera vad som är rätt och fel. Det är en börda som jag, bara för att jag är man, inte tänker bära som ett kors runt min nacke.

  Våldtäkt är ett fruktansvärt brott som jag avskyr, och det kommer jag aldrig tiga om. Samtidigt tänker jag aldrig bära skuld eller skuldkänslor för att jag är man. Jag är en motpol. Jag skall i handling genom livet bevisa att det finns andra män, vi som är i majoritet, som aldrig skulle skada eller utsätta kvinnor, barn eller medbröder för våld i någon form.

  Att som Peter i bloggen behöva förneka sitt kön i skam för vad andra gör känns helt främmande för mig. Jag skäms inte för att vara man, jag hatar inte mansrollen. Jag och majoriteten ”män” våldtar inte. Brottslingar begår brott. Det sitter inte i könet.

 15. Oj ja vad mer ska man säga det är så jävligt att detta förekommer idag och att lagen/ försvarare/åklagare inte kommit längre är skrämmande . Som du skrev oavsett om du är naken eller går på en badstrand i bikini får hon då skylla sig själv det är knappt man klarar av att skriva ner orden ens va stolt över att vara en riktig MAN Tack för ditt inlägg !!!!!!

 16. Det är väl också rånoffrets fel att han blir rånad och misshandlad. Han skulle inte klätt så snyggt, inte haft så mycket pengar i plånboken, inte sett så utmanande välbeställd ut etc. Eller?

 17. I agree women deserve equal rights and society should rid itself of patriarchy men make choices that end up resulting in war and conflict and women are left to pick up the pieces ….It makes me so mad…. there was this man an illegal immigrant who came to britain solely to rape women so that he would be arrested and put in prison when he was asked why he raped the many women he said its so that tha tax payer would pay for his stay in prison, his food, and so that he could receive free education and language classes so that when he was released he could stay and work in england…. also the last time I was in sweden and stayed in a hotel in södermalm the guy on reception treated me quite shabbily simple because he thought single women shouldnt travel/ holiday on their own without a male companion….mind you I have had male bosses who were much worse than that and didnt bat an eyelid about firing off sexist remarks…….please keep bloging Peter 🙂

 18. Pingback: BTW by Cina – Våld mot kvinnor och djur som far illa

 19. Peter, TACK. efter att jag läst ditt inlägg och kommentarerna är det så uppenbart att det finns så mycket okunskap och inskränkthet. Det är klart att inte just DU är våldtäktsman, nej nej, inte du det är bara brottslingar. Men lilla männen som skriver detta, det är tyvärr bara sanningen att män våldtar mer än vad kvinnor gör. Nej jag tror inte att kvinnor bae våldtagit mer om de hade varit fysiskt starkare, för det finns det redan kvinnor som är. Det här är en struktur i det samhälle vi lever i och jag fattar att det är väldigt svårt att ändra på när det finns människor som inte ser detta. Jag trodde inte heller min kompis var en våldtäktsman. Tydligen var han det. Just den kvällen iallafall. Vi måste inse det faktum för att kunna förändra strukturerna och förtrycket. Tack för att du är så klok och förstår och till alla bra kommentarer, men det finns trots allt människor som man bara vill stänga av.

 20. Pingback: “jag vill inte mer” av peter larsdotter | elin persson

 21. Du har inte tänkt på att det kanske är du som är problemet, eller i varje fall din syn på mansrollen? Oavsett om du fördömmer eller hyllar bilden av mannen som våldsbejakande maktmänniska så BEFÄSTER DU DEN! Genom att du befäster den och säger att du skäms för att du är kille så skapar du bara en schism med de killar som inte skäms för att de är killar. Jag anser inte att varken vi tjejer eller ni killar ska skämmas för er på grundval av erat kön. Släng könsstereotyperna i soptunnan, det är så utdaterat…

 22. Du har inte tänkt på att det kanske är du som är problemet, eller i varje fall din syn på mansrollen? Oavsett om du fördömmer eller hyllar bilden av mannen som våldsbejakande maktmänniska så BEFÄSTER DU DEN! Genom att du befäster den och säger att du skäms för att du är kille så skapar du bara en schism med de killar som inte skäms för att de är killar. Jag anser inte att varken vi killar eller ni tjejer ska skämmas för er på grundval av erat kön. Släng könsstereotyperna i soptunnan, det är så utdaterat…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s